מנהגים ותרבות: השלכות לפיתוח קשר מקצועי


| התוכן | עמוד הקודם | עמוד הבא

8 ‏. סבלנות וזמן

‏"ארך אפים רב תבונה, וקצר רוח מרים אוולת"
‏(משלי י"ד כ"ט)

‏"לאט לאט תצעד הביצה על רגליה"
‏(פתגם אתיופי)

‏תכונה נוספת המוערכת בעדה היא הסבלנות ("טיגיסט" באמהרית). ישנה חשיבות רבה שאדם יקשיב בסבלנות לדברי חברו ולא יקטעם, הן כביטוי כבוד לזולת והן כדוגמא לבגרות ושיקול דעת. באתיופיה לא היה נהוג למהר ולאמו את כל שידוע, אלא נהוג היה לדבר באריכות ובניחותא. לא היה נהוג להאיץ באחר שידבר "לענין" . חלק מתרבות הדיבור העקיף (ראה פרק 2 ‏"תרבות הדיבור") כוללת בתוכה את הדיבור וההקשבה בסבלנות.

‏פתגמים רבים מצביעים על הערך הרב שיש להמתנה סבלנית שבסופה יקבל האדם את מבוקשו לדוגמא : "הסבלנות - מרה היא ; אך פירותיה - מתוקים".

‏לכך גם השלכות על היחס שהיה באתיופיה לזמן . בעבודתו - היה הגבר עצמאי ואחראי לעיבוד שדה, וכן קבע לעצמו את לוח הזמנים שלו והיה מבצעו בנינוחות וברגיעה. באופן כללי לא מילא הזמן תפקיד מאד משמעותי בחיי האנשים .

‏מצב נינוח, רגוע וסבלני זה שוכה מאד מהנהוג בישראל. העולה פוגש כאן לוח זמנים נוקשה, המתבטא בתחומים רבים :עבודה, לימודים (שלו ושל ילדיו), פגישות עם מטפלים, רופאים ונציגי משרדים שונים. הסביבה הקולטת לא נוהגת בסבלנות ובה כלפי חבריה וכלפי העולים . "כולם ממהרים" היא התחושה הראשונית של העולים לגבי הישראלים . תהליך ההתמודדות עם השוני שבתרבות הזמן והסבלנות מוצלחת ומהיר יותר עבור הצעירים - אשר נראה שנוטים לאמץ את הדפוסים הישראליים די במהירות.

‏גם חלק מהמבוגרים כבר למדו שכדי להשיג את מבוקשם מהממסד, הסבלנות עלולה להיות להם לרועץ ושעליהם להתמיד ולדרוש כמו הישראלים הותיקים, להוות "נודניקיי ("צ'קצ'קה" או "נזנזה" באמהרית) יביא לתוצאות טובות יותר מאשר להיות סבלני. דבר זה קשור לאי

21

מנהגים ותרבות: השלכות לפיתוח קשר מקצועי

| התוכן | עמוד הקודם | עמוד הבא