שלום בית וסכסוכים בין בני זוג


| התוכן | עמוד הקודם | עמוד הבא

7 . בעל המבזבז את החיטה הנמצאת בבית (גם אם נותר מספיק מזון בבית).
8 ‏. אשה שאיננה מנהלת את משק הבית כראוי, מבזבזת משאבים וכדי.
9 ‏. העדר בתוליך לנערה בעת נישואיה (אורע נדיר ביותר שהיה גורר גירושין מידיים) .

‏ג. תהליכים לבצוע שלום בית ("עירק")

‏במקרים של סכסוכים בין בני הזוג היו המאמצים הראשוניים והמרכזיים מופנים להביאם לידי שלום בית, כאשר חברי המשפחה המורחבת (הייזמדוץייי) והזקנים (ייהשימאגלאוץייי) ממלאים בכך תפקיד מרכזי .

‏תהליך ביצוע שלום הבית הוא מורכב מאד ותלוי בגורמים רבים כמו סיבת הסכסוך עצמו, האזור ממנו באו המשפחות, מרכיבים אישיים במשפחה וכדי. באופן כללי ניתן לזהות מספר שלבים בבצוע שלום הבית :

1 ‏. "עירק'' על ידי בני הזוג: כאשר הבעל (או האשה) הפוגע (או כדברי העולים - אשם) מתנצל בפני הנפגע וסולחים אחד לשני . נוהג זה היה נדיר מאד בקרב המשפחות המסורתיות (בכפרים), אך היה קיים במידת מה בקרב היהודים העירוניים הצעירים היימודרנייםיי יותר. במידה ובני הזוג לא הצליחו להגיע לשלום בית בכוחות עצמם היו פונים לבצוע השלב הבא:

2 ‏. "עירק" על ידי המשפחה המורחבת ("ביתי סב" או "זמד") : בדרך כלל פונה הנפגע לאבא של בן הזוג הפוגע (כלומר לחותן) כדי לבקש את עצתו ואת התערבותו, מכיוון שהוא דמות הסמכות בעלת ההשפעה על בנו (או ביתו). בהעדר האב או במקרה והיחסים עמו לא כל כך תקינים, נהוג היה לפנות גס לאחים הבוגרים של בן הזוג, לאם, או לקרובי משפחה מבוגרים אחרים שלו . לעתים מערבים גם את בני המשפחה הבוגרים של הצד הנפגע. אם הסכסוך חריף, קורה גס והאשה עוזבת את הבית והולכת להוריה . אותה דמות - סמכות משוחחת עם בן הזוג (האב עם הבן למשל) תוך נסיון להשפיע לשנוי ההתנהגות הפוגעת. אם בני המשפחה המורחבת לא מצליחים להביא את בני הזוג לשלום בית, היו פונים לביצוע השלב הבא:

5

שלום בית וסכסוכים בין בני זוג

| התוכן | עמוד הקודם | עמוד הבא